
Η 'γοητεία' της ανορεξίας
Εναύσματα από το περιβάλλον μας που μας παρακινούν σε ‘σχεδόν ανορεκτικές’ συμπεριφορές και σκέψεις υπάρχουν παντού – ειδικά στο διαδίκτυο. Μία απλή έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με διατροφικές διαταραχές μπορεί να μας οδηγήσει άμεσα σε ιστοσελίδες που προάγουν την ανορεξία.
Οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο τα οποία με τον τρόπο τους προάγουν διατροφικές και άλλες συνήθειες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές. Πολλές από αυτές τις σελίδες περιέχουν φωτογραφίες σκελετωμένων μοντέλων και διασημότητες συνοδευόμενα από σλόγκαν σχετικά με δίαιτες. Τα περισσότερα περιέχουν συμβουλές και τεχνάσματα σχετικά με το πώς να περιορίσουμε το τι τρώμε και πώς να αποβάλουμε τις θερμίδες που καταναλώσαμε με ανθυγιεινούς τρόπους όπως η πρόκληση εμετού ή η εντατική και πολύωρη γυμναστική.
Ακόμη και ιστοσελίδες που φαίνεται να προάγουν την γυμναστική και την ευεξία μπορούν να έχουν αρνητική επίπτωση στην αυτό-εικόνα μας γιατί και αυτά με την σειρά τους μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε, στην καλύτερη περίπτωση μη ικανοποιημένοι, έως και άσχημα για τον εαυτό μας.
Οι δημιουργοί των ιστοσελίδων που προάγουν την ανορεξία είναι συνήθως άτομα που πάσχουν από την ασθένεια ή από κάποια άλλη διατροφική διαταραχή. Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν είναι ότι η ανορεξία είναι επιλογή τρόπου ζωής (lifestyle). Στην πραγματικότητα δεν είναι επιλογή όμως γιατί όσοι μπαίνουν στο λούκι της ανορεξίας απλά δεν είναι σε θέση ποτέ να σταματήσουν.
Κατανοώ ότι κάποιοι από τους αναγνώστες μπορεί να αποφασίσουν να ψάξουν για αυτές τις ιστοσελίδες μετά από αυτά που έχουν διαβάσει εδώ ή κάπου αλλού και αυτό είναι που θα ήθελα να τονίσω πάνω από όλα σε αυτό το άρθρο, την γοητεία που μπορεί να έχει για κάποιους η ανορεξία ή η ‘σχεδόν ανορεξία’, που είναι η υπο-κλινική της μορφή και ο πιο συχνός τύπος ανορεξίας.
Αν νιώθετε μια ιδιαίτερη τάση να εξερευνήσετε αυτές τις επιβλαβής ιστοσελίδες, η τάση αυτή από μόνη της μπορεί να σημαίνει ότι τώρα είναι η στιγμή να αποφασίσετε να αλλάξετε προς μια πιο υγιεινή κατεύθυνση στην ζωή σας.
Είναι γεγονός ότι τηλεόραση, εφημερίδες και περιοδικά ωραιοποιούν την ανορεξία και την βουλιμία με το να επικεντρώνονται σε διασημότητες. Έρευνα έδειξε ότι το 48% των άρθρων σχετικών με διατροφικές διαταραχές εμφανίζονται σε στήλες σχετικές με τέχνη και ψυχαγωγία και μόνο το 13% αυτών εμφανίζεται σε στήλες υγείας.
Η δημοσιογραφική ενασχόληση με το θέμα είναι καθαρά πλέον ένα μέσο πειράγματος που ανήκει περισσότερο στις στήλες κουτσομπολιού, με θέματα όπως διαζύγια διασήμων και άλλα σκάνδαλα – παρά ένα σοβαρό θέμα που αξίζει προσοχής και κάποιου είδους κοινωνικής ενεργοποίησης.
Πολύ συχνά τα άρθρα στις εφημερίδες ή στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν μια φωτογραφία ‘πριν’ (σκελετωμένη) και ‘μετά’ (υγιείς) και εικόνες της διασημότητας να τρώει κάτι με πολλές θερμίδες μαζί με μία ιστορία ταχύτατης ανάρρωσης. Το μήνυμα που περνάνε συνήθως τέτοιου είδους περιγραφές είναι ότι οι διατροφικές διαταραχές έχουν να κάνουν απλά με το φαγητό και το βάρος μας και ότι η διαταραχή μπορεί να θεραπευτεί σχετικά γρήγορα και εύκολα.
Αν και η πλήρης ανάρρωση είναι σίγουρα εφικτή ωστόσο παίρνει κάτι παραπάνω από λίγες εβδομάδες για να διορθωθεί κάτι το οποίο αναπτύχθηκε στην πορεία πολλών ετών. Επειδή μια διασημότητα μπορεί να φωτογραφίζεται τρώγοντας ένα παγωτό δεν σημαίνει ότι έχει πλήρως αναρρώσει!
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα της Κομοτηνής στις 30 Ιανουαρίου του 2014